Relekta-Gruppen samarbeider med Pål Anders Ullevålseter. I juli 2015 la han opp som aktiv ørkenrallyfører, men han kjører Africa Race og samler inn penger til en barneskole i Dakar.
 

 


Sykkelen min har det best med Relekta!
Les om Pål Anders sine erfaringer med produktene våre!

Her er hans egen blogg med personlige beretninger flotte og bilder fra alle løp

 

AFRICA RACE 2020 -
Pål Anders fikk sølv igjen, men Felix måtte bryte

Det ble en andreplass igjen for Pål Anders sammenlagt. – Det var en magisk følelse å kjøre først inn til målgang i Dakar i siste etappe. Norske flagg vaiet, og det var folk overalt. Jeg er godt fornøyd med det ettersom jeg ikke har sittet på sykkelen på ett år og i tillegg stilte med splitter ny og uprøvd sykkel. Det var et hardt race og en tett kamp hele veien, og det var moro, sier han.
Felix lå blant topp tre mot slutten av fjerde etappe i Africa Race. Det så lenge ut til å bli nok en god dag på sykkelen. For han lå meget godt an før fjerde etappe. Og inntil da en tredjeplass i sammendraget. 3 km før målgang faller drømmen i grus, han krasjer og skader skulderen stygt. Dermed måtte Felix bryte.
– Det er kjipt med Felix, men jeg er også utrolig lettet over at det ikke ble mer alvorlig. Jeg har jo sett hvor store konsekvenser en kræsj har, sier Pål Anders.

AFRICA RACE 2019 -
Pål Anders fikk sølv, Felix på 4. plass

Team Ullevålseter har tatt seks etappeseire, og begge havnet blant topp fire i årets Africa Race.  Pål Anders med sine fem etappeseire er blitt andremann og Felix  nummer fire. Norge har med andre ord hevdet seg veldig bra.
 
Felix manglet 20 minutter for å ta igjen 3. plassen til Agazzi, men det gikk dessverre ikke denne gangen. Det ble dermed 4. plass sammenlagt på han. Selv om plasseringen er den sammen som i fjor, er resultatene fra hver etappe betraktelig bedre nå. Det samme gjelder kjøringen. Felix har kjørt bra gjennom hele løpet, uten mye rot med navigeringen. Han har ved flere anledninger ligget like bak Pål Anders og ikke minst har han tatt en etappeseier!

 

AFRICA RACE 2018 -
Måtte bryte, men Team Ullevålseter gjorde det bra

I år har Pål Anders med seg to debutanter i teamet sitt som vi også sponser. Det er Felix Jensen og Marius Helmersen. Først litt fra  Pål Anders: Støvet har lagt seg og Africa Race er over for denne gang. Det vil bli stående som en skygge i Pål Anders minne en stund. Problemene med den splitter nye sykkelen satte en demper for et ørkeneventyr denne gang. Så kan vi synse og mene mye om årsaken. Om vann i bensinen og et urovekkende mange etappebrudd for så mange andre i løpet også. Men det som ligger i fortiden får vi ikke gjort noe med. Nå kan vi og Pål Anders bare glede oss over Felix og Marius sine prestasjoner. De er fremragende. Imponerende. 4. plassen!! til Felix er nesten uvirkelig og 12. plassen til Marius er også en solid prestasjon. Slitne, grå og litt eldre kropper skal nå hvile seg. Det har vært en lang reise. 

Her er Felix sin siste rapport: Da var siste etappe i et av verdens tøffeste rallyer, unnagjort. Felix klemte til og kom inn som andremann i dagens show-etappe. Det var en svært oppglødd gutt som kjørte over målstreken i Dakar og dermed fullførte sitt første rally. Fjerdeplassen i sammendraget hadde han allerede sikret seg, men det føltes ekstra godt å ta en andreplass i dag. "Det kjennes ut som jeg har vunnet!" kunne en ytterst fornøyd Felix fortelle på telefon fra hotellet. Der har han nå møtt familien og er klar for feiring og avkobling i noen dager før de reiser tilbake til Norge. 

 Les mer på Pål Anders sin blogg.

 

AFRICA RACE 2017 -
2. plass, men mye veldedighet

Jeg kjempet hardt og kom meg i mål i Dakar. Det er en seier i seg selv, for det er langt til Dakar. Og selv om jeg vant flere etapper klarte jeg aldri å ta inn forspranget på Sella. Jeg kræsjet to ganger i løpet av første uken, det tapte jeg mye tid på, den tiden var umulig å ta igjen. Unggutten fra Israel kjørte prikkfritt. Det ble allikevel en kamp i front, med flere gode førere og det er gøy. Jeg skulle gjerne ha vunnet, men det føles allikevel bra, jeg gjorde det jeg kunne, den beste vant.

Nå er det barneskolen i Dakar som er neste stopp. Jeg skal jeg handle inn og lage lunsj til alle barna på skolen. I fjor hadde lærerne bare laget mat til seg selv, det syns jeg fint lite om - barna skal være i fokus denne gangen. Jeg har samlet inn over 200.000 kroner takket være hjelp av det norske folk. På skolen var det god stemning, veldig mange taler, over 200 glade barn, en borgermester, en Iman, en katolsk prest og mange kristne. Det er godt å se at så mange religioner lever i harmoni sammen. Det var selvfølgelig flott å se skolen i bedre stand enn sist, den har fått et kjempeløft. Nå skal vi gå videre med oppussingen. Nye fliser og nye toaletter er neste prosjekt. Vi skal også kjøpe inn leker til barna. Første klassetrinn er barnehagebarn mellom 4-6 år, og de har ingen leker. Takk til alle der ute som har gitt penger til prosjektet, det er moro at prosjektet vokser og at pengene fortsetter å strømme inn. Det vises på antall elever også. I fjor var det 140 elever ved skolen, i år var det 200 elever. Det betyr at prosjektet hjelper flere og det er fantastisk.

Les mer på hans blogg.

 

AFRICA RACE 2016

Pål Anders er i full gang med løpet og fortsetter å vinne i ørkendynene. Pengene strømmer inn til Foundation Fabrizio Meoni, skole-prosjektet i Dakar som Pål Anders samler inn penger til. I tillegg til å ha samlet inn penger til prosjektet i forkant, kjører han inn penger for hver etappeseier under årets Africa Race. Dette gir han økt motivasjon.pallen. Følg løpet på Africa Eco Race.

 

Suveren seier i 2016 også

Pål Anders kjørte idag over målstreket i Dakar som suveren vinner av Africa Race 2016, han slo knockout på konkurrentene. Ingen var i nærheten av nordmannen, som har fått legendestatus i Africa Race. Over seks timer bak Pål Anders og på andreplass, engelske Andrew Newland, mens franske Stephane Hamad havnet tilslutt på en tredjeplass. - Jeg har hatt en magisk reise. Opplevelsen av å kjøre i så mange dager hvor alt går på skinner uten de store problemer, verken med meg eller sykkelen, er helt fantastisk. Idag kjørte jeg over målstreken og ble mottatt av en folkemenge større enn noen sinne. Jeg er kjempesliten akkurat nå men dette er en opplevelse jeg skal suge lenge på. Det er veldig spesielt for meg å komme til Dakar, og det er selvfølgelig alltid gøy å vinne. På mandag overleverer Pål Anders pengene han har samlet inn til skolen i Dakar.
- Takket være alle de der hjemme som har bidratt har jeg fått en flott pengegave å gi barna. Det betyr så utrolig mye for meg å gi tilbake til Afrika.

På etappe 11 sikret Pål Anders seieren 

Pål Anders kjørte en rolig etappe mot mål og endte idag på en 3. plass, 5 minutter bak russeren Dmitry Agoshkov. Han sørget dermed for en solid ledelse i Africa Race. I morgen kan han kjøre inn mot seier på den siste sjarmøretappen inn til Dakar. Flere førerer gasset nok litt vel mye på dagens etappe. Hele fem av Pål Anders` konkurrenter fikk ikke med seg en brå sving på slutten av etappen, og kjørte rett ut og har skadet seg kraftig. - Det har vært en fin reise, jeg har ikke hatt noen problemer underveis, verken mekaniske problemer eller kræsj. Alle sier jeg kjører fra alle, men det handler jo om å få alt til å klaffe og ta vare på sykkelen. Jeg har verdens beste mekaniker (Patrick) på teamet, vi har hatt 10 Paris-Dakar og 2 Africa Race sammen. Han er en veldig viktig brikke for at alt skal klaffe. Det handler om så mye mer enn å kjøre fort. Nå gleder jeg meg til siste etappe, til å kjøre inn i Dakar i møte med alle menneskene og spesielt barna. Så gleder jeg meg som en unge til å dra på besøk til skolen på mandag og overlevere pengene til skolen. Jeg er så takknemmelig for at dere har bidratt til at jeg har klart å gjennomføre dette prosjektet.
Se  film fra etappen med kort intervju av Pål Anders https://youtu.be/XByF6kKbgNs?t=4m44s 

Etappe 10 > 403 km totalt, spesial etappe 379 km

Bare havari kan frata Pål Anders seieren i Africa Race. På dagens etappe briljerte han igjen og tok nok en etappeseier. Han har nå vunnet 8 av 9 mulige etapper. Dagens etappe var hard og krevende. Det ble vanskelig å holde kompasskursen inne i de mange sandynene, men på tross av dette vant han med over 15 minutter på engelske Andrew Newland. Det verste er nå over, nå gjenstår kun to lette spesialetapper før han er i mål i Dakar. - I morgen venter drøye 20 enkle mil, så det er nok lurt å ta det med ro og komme seg til Dakar. For meg er det å komme til Dakar som for noen å komme til Mount Everest. Det er veldig spesielt. Jeg har jobbet så hardt over så mange dager. Det har vært en helvetes hard jobb, så det å komme i mål betyr svært mye. På mandag besøker Pål Anders til skolen i Dakar, da blir pengene overlevert skolen og så blir det feiring sammen med barna. - Det skal bli gøy og feire sammen med barna, de er veldig takknemmelig for pengegave, så det er hyggelig.

Pål Anders er uslåelig

Etappe 9 - Amodjar > Akjoujt 493 km

På den 9 etappen av Africa Race klaffet alt for Pål Anders. Vanskelige forhold til tross. Det så ikke til å ha noen effekt på ørkenreven. - Det var skikkelig vanskelig navigering idag, derfor er det utrolig gøy at alt gikk på skinner. Jeg er veldig fornøyd, det har aldri fungert så bra noensinne som idag. Jeg kjørte feilfritt og navigeringen var upåklagelig. Etappen var som ventet svært krevende og bestod av mange myke sandyner. Mange førere slet, og de som gav for mye gass i sanden har ikke kommet seg inn til mål. - Idag prøvde jeg å spare sykkelen og kjørt forsiktig i de myke sanddynene, det er lett å brenne motoren om man bare gasser på. Det var nettopp det som skjedde med franskmannen Dubois, motoren røk på dagens etappe.

Etappe 8 - Amodjar > Amodjar 498km

Det var en lang dag på sykkelen for Pål Anders og resten av førerne i Africa Race idag. For Pål Anders er den over, men for mange førere har de ennå flere kilometer foran seg i mørkret før de kan nå mål. Pål Anders kom i mål først idag og vant 8. etappe. Hele 28 minutter før engelskmannen Andrew Newland. Pål Anders, som startet som nummer 3 på dagens etappe, tok tidlig igjen de to foran seg. Sakte men sikkert ble forspranget større. - Det var en vanskelig og lang dag idag, steinete veier og vanskelig navigering. Dette var en av mine tyngste dager i ørkenen på ti år. Jeg kjørte 37 mil på 6 og en halv time. Jeg finner veien, men det går sakte. I sammendraget leder nå Pål Anders godt over tre timer foran franskmannen Norbert Dubois. - Selv om jeg leder mye er det vanskelig å ta det med ro. Jeg ønsker gode resultater og søker den fine følelsen av å gjøre det bra og vinne. Jeg klarer rett og slett ikke slakke på farten og har kun  fokus på å gjennomføre. 

Etappe 7 - Chami / Amodjar 444 km - Spesialetappe Chami / Azougi 414 km

Det ble en tredjeplass under dagens etappe i Africa Race, 3:15 minutter etter dagens vinner Andrew Newland fra England. Andremann idag var Norbert Dubois fra Frankrike. Pål Anders ledet lenge under dagens etappe. Vanskelige kjøreforhold de første 10 milene gjorde det vanskelig å holde kompasskursen. Myke sandyner og mye «kamelgress» som er gresskledde kuler, gjorde at farten måtte senkes. Både engelskmannen og franskmannen lå tett innpå Pål Anders og kunne lett følge i hans spor. Da det var 10 km igjen, kjørte Pål Anders seg bort på en langstrakt ørkenslette. Dermed kunne de andre kjøre forbi og inn til mål. - Jeg kjørte meg bort på en åpen slette, det var ingenting der. Jeg fulgte en vei, men plutselig ble den borte og jeg mistet retningsansen, jeg slet med å finne veien på kompasskursen. Det var vanskelig å kjøre først idag, så det blir deilig å ikke starte først i morgen, for det er ventet noenlunde like forhold på morgendagens etappe. Jeg er sliten, men det er flere som er mer slitne enn meg, sier Pål Anders på telefon fra Mauritania. Foto: Alain Rossignol


Etappe 6 - Dakhla / Chami 671km

Idag beveget de seg over grensen mellom Marokko og over til Mauritania. Det var en lang dag med en tidlig start. Pål Anders forteller at de startet kl 04:30 idag morges. Etter passkontroll måtte de deretter vente tre timer i en solfylt ørken før de kunne starte på den nokså korte spesialetappen. - Å vente i den stekende solen i tre timer var det verste på dagens etappe, forteller Pål Anders på telefonen fra Mauritania. Spesialetappen i seg selv var enkel, med flatt terreng. - Jeg kjørte i 130-150 km/t i 174km, det var bare rett frem og absolutt ikke spennende. Men - det er mange bak meg som kjører fort på flatt og enkelt terreng, så jeg hadde absolutt ikke en rolig dag på sykkelen. Pål Anders kom i mål 6 minutter og 30 sekunder foran Norbert Dubois fra Frankrike.

Etappe 5 - 695 km Spesialetappe Remz El Quebir / Jreifia 453 km - lørdag 2. januar 

Pål Anders vinner idag på tiden 05:18:27, en solid ledelse på over 40min foran Jose De Sousa Moreira.
Idag gikk det skikkelig galt fra start, Pål Anders kjørte 19 km feil og måtte snu og dra tilbake til start for å ta ny retning. Dermed tapte han 20 dyrbare minutter på konkurentene. Denne grove feilen gjorde at han falt tilbake på en 10.plass. - Jeg ble stresset over at jeg gjorde denne store navigeringsfeilen, jeg mistet stedsansen helt pga mye kratt og ulent terreng. Jeg ble skikkelig stresset og måtte ta meg sammen og roe meg.
Det tok tid før Ullevålseter klarte å kjøre seg opp, men på grunn av vanskelig og utfordrene navigering gjorde flere feil. På de siste 20km klarte han derfor å kjøre seg opp, og dro fra konkurentene. I morgen søndag venter det en velfortjent hviledag på Pål Anders og resten av førerne. - Jeg bar vont i hele kroppen, jeg føler meg gammel og grå sier han på telefonen.

Etappe 4 - 453 km Spesialetappe Assa / Remz El Quebir - fredag 1.januar 

Pål Anders Ullevålseter vinner denne etappen 14:19 foran Norbert Dubois fra Frankrike. På dagens etappe kræsjet Pål Ander i en steinrøys. Heldigvis var farten liten men han ødela bremsepedalen og måtte kjøre 30 min uten bakbrems. - Det gikk helt fint. Jeg har jo forbrems, sier Pål Anders på lånt telefonen fra depoet.

Etappe 3 - Tagounite > Assa,  - 31. desember. Fartsetappe på 451 kilometer.

Pål Anders hadde problemer på dagens etappe, han kjørte seg bort og kom bakpå med 12 minutter. Det gjorde det mulig for de andre førerne å ta inn forspranget. Bak Pål Anders idag var Anastasiya Nifontova fra Russland, 12:49 bak. I tillegg til å kjøres seg bort hadde han problemer med bakdemper. Bakdemper slo opp i bensintanken og baksjermen, noe som gjorde at baksjermen falt av. - Jeg har vært å fått meg en bakdemper nå som jeg fikk av en slovakisk kamerat, så i morgen er sykkelen på topp igjen. Det var totaltsett en slitsom dag på sykkelen, over 6 timers lang fartsetappe. I sammendraget etter 3 etapper ligger nå Pål Anders 52:36 foran engelskmannen Andrew Newland, Anastasiya Nifontova fra Russland ligger som tredje best 55:51 bak. Nordmannen Joakim Sjølund står igjen ute i sandynene, Pål Anders vet ikke hva som har skjedd.

2 etappe Afrika Race: Jorf El Hamam - Tagounite, onsdag 30.desember. Transportetappe Jorf El Hamam / Merzouga 75km. Fartsetappe Merzouga / Ouled Driss 313 km. Transportetappe Ouled Driss / Tagounite 15km.

Pål Anders Ullevålseter kom i mål hele 24,5 min før andremann, engelskmannen Andrew Newland under Africa Race andre etappe idag (første etappe ble avlyst pga forsinkelser).  Nordmannen Joakim Lundby kom inn til en 15.plass, 1,39 min bak Ullevålseter. Dagens etappe startet i bunnen av Merzouga dynene. Pål Anders Ullevålseter var førstemann ut. Planen med å ta det med ro de første dagene av rallyet sprakk allerede på de første kilometerene. Pål Anders konkluderer med at man må ha et visst tempo for at det skal fungere. - Jeg prøvde å ta med litt med ro idag, men jeg merket raskt at jeg ble sløv. Så jeg må kjøre fort for å holde fokus, forteller han på telefon fra depoet. - Det ble litt problematisk underveis, selv om det ikke var mange sandyner idag, så var de myke og uforutsigbare. Disse ekstremt myke sandynene er det jeg gruer meg mest til. Man kjører seg lett fast og da er det lett å brenne motoren.

 

AFRICA RACE 2015

Pål Anders er tilbake til det oprinnelige Dakar. Løpet Africa Race og starter 29. januar. Starten går i Saint-Cyprien i Syd-Frankrike. Den første dagen er en ren transportetappe gjennom Spania (103 mil). Løpet går deretter gjennom Marokko, Vest-Sahara, Mauritania, og har målgang i Dakar i Senegal 11. januar. Løpet varer i 12 dager og har en distanse på 700 mil.

Det er første gangen Pål Anders kjører dette løpet etter at han tok beslutningen om å avslutte Rally Dakar som går i Sør-Amerika. Pål Anders har alltid drømt om å få komme tilbake og kjøre i Afrika igjen. Sist gang var under Rally Dakar i 2007. Nå er drømmen virkelig og derfor er motivasjonen stor. Han ønsker å kjempe i toppen, aller helst øverst på pallen. Følg løpet på Africa Eco Race.
Alle fotos: Alain Rossignol

Dag 12
Suveren vinner

Africa Race er ferdig, Pål Anders Ullevålseter står som suveren vinner av løpet, men siste etappe, som skulle bli en lett sjarmøretappe, ble ikke som forventet. - Siste etappe var helt jævlig, det var folk, biler og geiter i løypa. Jeg kjørte først, mellom noen hus og plutselig kommer det to sivile biler imot meg. Svært ubehagelig sier en lykkelig mann på telefonen fra Dakar. Pål Anders vant også den siste etappen av Africa Race. - Det var nordmenn langs løypa, det var helt rått og veldig hyggelig for jeg er jo ikke vant med å se norske flagg her nede. - Opplevelsen er helt fantastisk, akkurat som jeg har drømt om. Det har ikke skjedd noe, alt har gått på skinner hele tiden, det er nesten for godt til å være sant. Det føles veldig bra å vinne, men akkurat nå er jeg litt utladet og jeg gleder meg til å komme hjem til familien. - Jeg er så utrolig stolt av Pål Anders, det er helt rått det han har prestert, sier kjæresten Mette.

 

Dag 11
Herjet med konkurrentene

På dagens 11. etappe av Africa Race viste Pål Anders sine konkurrenter hvem som er kongen av ørkendyner. Han dro fra på slutten og vant med hele 6 minutter på Ingo Waldschmidt. Robert Theuretzbacher kræsjet og kom inn etter nordmannen John Olav Lindtjorn på en 5. plass, 30 minutter bak. I sammendraget ligger det to nordmenn blant topp 5. Dette er en svært god prestasjon av Pål Anders. Han har vært på topp i 14 dager og det er svært krevende under slike forhold. Men han er seig og viser seg å være i knallform. - Jeg hadde planer om å ta det med ro idag, men ble revet med. Jeg tok igjen østerikeren og lå bak han lenge. I sandynene lå jeg foran hver gang, så jeg stoppet for å pisse, litt med vilje og da dro han i feil retning og jeg i riktig. Han må ha kræsjet like etter. Africa Race er den "opprinnelige" løypen på Rally Dakar, fra Frankrike til Dakar. Det har vært en tøff løype men svært høy vanskelighetsgrad på navigering og krevende sandyner. Denne løypen har derfor passet Pål Anders som hånd i hanske. Her er han spesialist. Pål Anders sier selv at navigeringen har vært hovedårsaken til den store tidsdifferansen.

Dag 10
Nær ved å kjøre på kamel

Under Africa Race 10. etappe kjørte Pål Anders inn til 2. plass etter østerikeren Theuretzbacher. Pål Anders kjørte feil etter 5 mil og ble passert av 2 andre førere. Han tok de igjen og lå først resten av dagen, inntil østerrikeren kom mot slutten og dro fra. Pål Anders kom i mål 3 minutter og 58 sekunder bak. - Jeg prøvde å ta det med ro, men det er ikke så lett, om jeg blir liggende bak i støvskyen ser jeg ingenting, det kan være svært farlig. Det var også utrolig myke sandyner under dagens etappe. Jeg holdt på å kjøre meg fast minst 20 ganger, men jeg kjørte meg fast bare 3 ganger. - Det var litt vegetasjon underveis, jeg lå i 140-160 km og plutselig kommer en ensom hvit kamel ut fra krattet rett foran meg, det holdt på å gå skikkelig galt! Du vet kameler de snur ikke eller stopper ikke. De går bare rett frem. Hjertet stoppet å slå noen sekunder, men så måtte jeg jo holde fokuset oppe og fortsette.

 

Dag 9
Fulgte planen - knusende seier

Under dagens 9 etappe av Africa Race fulgte Pål Anders planen til punkt og prikke, og kjørte inn til knusende seier over østerikeren Robert Theuretzbacher som startet 2 minutter før han fra start. - Planen var å hente han inn og ligge bak og vente til han navigerte feil, for så å stikke av i riktig retning. Og det var akkurat det som skjedde under dagens etappe. Theuretzbacher dro i feil kurs ute i sandynene, mens jeg dro rett mot mål. Det var vill kjøring idag, østerikeren var svært offensiv og gav alt. Det gikk nok litt for fort til tider. Det går generelt fortere og fortere for hver dag fordi det nærmer seg slutten av løpet. Formidabel kjøring resulterte i økt ledelse i sammendraget. Pål Anders kjørte først over målstreken nesten 8 minutter før nestemann, Ingo Waldschmidt. Robert Theuretzbacher kjørte seg bort og endte på 3. plass under dagens etappe, over 22 minutter etter nordmannen. Dermed drar Pål Anders fra også i sammendraget. Han leder nå med 2 timer og 32 minutter på østerikeren. Det nærmer seg slutten av Africa Race, kun 2 etapper gjenstår, den siste etappen er mer eller mindre en «sjarmetappe».

Dag 8

Nummer to, men leder sammenlagt

Østerikeren Robert Theuretzbacher snek seg inn halvannet minuttet foran Pål Anders Ullevålseter under den 8 etappe av Africa Race. Pål Anders Ullevålseter ble nummer 2 på dagens 8. etappe av Africa Race. Fartsetappen gikk i en sløyfe fra Azougui til Atar og var på 358 kilometer, Pål Anders kun slått av østerrikeren Robert Theuretzbacher med 1 minutt og 49 sekunder. Ørsterikeren startet 2 minutter bak Pål Anders på dagens etappe og selv om Pål Anders kom først i mål var det altså ikke nok til å ta etappeseier. Pål Anders er fremdeles over 2 timer foran Theuretzbacher i sammendraget, og har fremdeles en solid ledelse når det gjenstår 3 etapper. - Det var en knallhard etappe idag, langt verre enn gårsdagens etappe. Theurentzbacher tok meg tidlig igjen og har fulgt meg tett i hele dag. Selv når jeg satt meg fast i sanden og måtte spa meg opp ventet han på meg. Østerikeren har inrømmet at han ikke er så stødig på navigasjonen. Det er helt greit for meg siden jeg leder med så mye som jeg gjør. Flere sliter med navigasjon under det krevende løpet, 3 førere kom inn idag tidlig og 10 biler fullførste ikke på gårsdagens etappe.

Dag 7
Knusende seier 

Ullevålseter var suveren under Africa Race 7 etappe. Pål Anders Ullevålseter var i sitt rette element i det han beskriver som drømmeetappen. – Idag har det vært en ekstrem hard og lang etappe, med svært vanskelig navigering. Jeg gjorde ingen feil idag og har aldri kjørt så raskt i front noen gang sier Pål Anders på telefonen fra Mauritania. Pål Anders har vært suveren så langt i Africa Race, med seier på de 4 første etappene og på 2 plass i 5 etappe (etappe 6 ble avlyst). Med seier idag har han dermed vunnet 5 av 6 mulige etapper. Dette er en kjempeprestasjon av Ullevålseter. Dagens etappe var den lengste etappen under årets Africa Race. Pål Anders startet 2 min bak Theuretzbacher som vant 5. etappe og ligger på 2. plass sammenlagt. Han tok han raskt igjen, Theuretzbacher fulgte tett på i flere mil før nordmannen dro fra og kjørte som ensom majestet over mållinjen med drøye 4 min ledelse. Ørkenreven har funnet en stø kurs mot triumf, og fortsatte i samme stim på dagens etappe. – Det er godt å ledelsen, men den forsvinner lett om jeg gjør feil, eller om noen skjer med sykkelen. Det går hardt utover motoren, og man må kjøre på full gass hele veien enten om det er myke sandyner eller hardere sandunderlag. 

Dag 6
Dagens etappe avlyst

Idag krysset de grensen over til Mauritania etter en 437 km lang trandsportetappe. Men selv om sjåfører kom seg rimelig greit over grensen, sliter arrangør med å få helikopterene over. Helikopter med helsepersonell står fast i tollen, og de hadde ikke noe annet valg enn å avlyse dagens etappe. Pål Anders sier det er kjipt, han var mentalt klar og er selvfølgelig skuffet. Han sier landskapet og sandynene er fantastisk. Jeg er i paradis, dette er det ultimate for meg, det er dette jeg elsker.

Dag 5
2. plass, men økte sammenlagtledelsen 

Pål Anders Ullevålseter ble nummer 2 på dagens 5. etappe av Africa Race. Fartsetappen strakk seg fra Assakn til Laayoune og var på 225 kilometer. Han ble kun slått av østerrikeren Robert Theuretzbacher med 3 minutter og 59 sekunder. Dermed øker Pål Anders  sammenlagtledelsen til 2 timer, 4 minutter og 2 sekunder foran den samme Theuretzbacher og ytterligere 8 minutter og 32 sekunder ned til Gilles Vanderweyen fra Belgia som dyttes ned til 3. plass i sammendraget.

Dag 4
Pål Anders leder fremdeles etter 4. etappe

Navigeringen under løpet viser seg å være hovedårsaken til den store tidsdifferansen i Africa Race. Idag bød navigeringen på vanskeligheter for Pål Anders, og det var ingen lett oppgave å være først i sporet. Han bruke god tid på å finne riktig vei underveis. "I perioder var veien blåst bort og det var vanskelig å finne frem, så jeg brukte litt tid på det idag", forteller Pål Anders på telefonen. Han ble tatt igjen av fører nr 102 Robert Theuretzbacher (som ligger som nr 2 totalt), som startet 4 min bak han og de fulgte hverandre i 10 mil. Jeg hang meg på han,  forteller Pål Anders, men han kjørte veldig mye feil. I slutten av etappen brukte jeg lang tid på å finne riktig vei, og når jeg endelig fant riktig vei stoppet jeg litt. Jeg ville ikke at han skulle følge meg. Han kjørte forbi meg, og kjørte feil. Jeg kom alene inn i mål. Jeg har ikke vunnet med mye idag, men jeg har en kjempegod følelse. Jeg føler meg bra. Utfordringen er allikevel at esken med store reservedeler ikke har kommet frem. Pål Anders har ingen backup om noe skal gå riktig galt med sykkelen. Det var vært flere ulykker i løypen, og noen har blitt fraktet ut av racet.

Dag 3
Ensom majestet

Pål Anders leder fremdeles Africa Race, 01:42:38 foran Gilles Vanderweyen. Han forteller at det har vært en lang dag, at det er krevende å ligge fremme i tet så lenge av gangen. Han må lese kartet hvert sek, og ha fullt fokus, det er lett å kjøre feil når man ikke har noen å forholde seg til, men føler at han har god kontroll hele veien. Videre forteller han at løypene er helt fantastisk, steinete veier, fine sandyner og raske veier. Det er en deilig følelse når jeg kan ligge i 150km over lange strekk. Mestringsfølelsen er stor. Pål Ander kom i mål på tiden 12:52:30

Dag 2
Pål Anders leder fremdeles

Pål Anders forteller at han er svært fornøyd både med dagens etappe og over løypene. Løypen er fin fordi det er mulig å kjøre fort her, og det føles som i gamle dager i Paris-Dakar. Det er deilig å ligge først, ikke å bli påvirket over spor etter andre førere, og jeg kan dermed ta mine egne valg uten påvirkning. Det som er synd er at de to beste i løpet har fått problemer med sykkelen, det skjedde under 1. etappe, men jeg håper de kommer sterkt tilbake og gir meg kamp. Navigeringen er vanskelig, men det er jo kjempegøy. Det er lett å miste en time på feil navigering. Det var en stor elv i slutten av dagens etappe, den var skummel dyp. Arrangøren hadde merket av hvor vi skulle kjøre over, men der var det 1,5 meter dypt så jeg måtte finne min egen vei over.
Pål Anders kom i mål på 06:54:22, det er 01:05:10 foran andremann. Han leder fremdeles.

Dag 1
Leder etter første etappe 

En lang og kald dag er over. 11 timer på sykkelen. Pål Anders forteller at han har kjørt med moffer på hendene hele veien, og med ryggsekk. I ryggsekken har han hatt vindklær, tykke hansker etc. Før siste trandsportetappe dro han på seg alt innholdet. Han var den som var best kledd av alle og allikevel frøs han hele veien, han syns svært synd på sine konkurrenter. Det var snø over Atlasfjellene. Pål Anders; Det var svært vanskelig navigasjon underveis, jeg gjorde to småfeil men rettet meg raskt inn, så jeg er veldig fornøyd med egen prestasjon. Jeg stolte på meg selv hele veien. Siden jeg ligger først i løypa har de andre spor å følge, men på de vanskeligste stedene var det steinrøys og derfor vanskelig for de andre å se sporene mine, jeg tror mange kjørte feil. Sykkelen går kjempebra og jeg er veldig fornøyd, den er helt ny og jeg har ikke fått kjørt den inn før nå. Den er smidig og raskt. Vi har blitt venner nå. Det blir spennende å se hvordan den oppfører seg i ørkensanden. Jeg starta først og kom først i mål, det har aldri skjedd før.

 

Pål Anders vant ørkenløpet Merzouga Rally

- Det er deilig å vinne rallyen. Nå er selvtilliten på topp! Jeg har ikke vunnet et rally siden 2004. I femte og siste etappe av Merzouga Rally var det motorcross-start. Førerne startet på en linje ute i ørkenen, og så var det om å gjøre å være førstemann i mål etter 5,5 mil, fordelt på to runder. - Det var deilig å komme først i mål. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ta det helt med ro. I den første runden lå jeg bak han som leda hele tiden, og på slutten av den andre runden var det en lang vei på 3-4 km. Da fikk jeg brukt sykkelen skikkelig, og jeg rykka fram 500 meter. I de siste sanddynene på slutten inn mot mål vant jeg med god margin, sier han. Merzouga Rally har fungert som forberedelser til Africa Eco Race for Ullevålseter. Africa Race går av stabelen i januar, og Ullevålseter ligger ikke på latsiden: - Dette er gode forberedelser til Africa Race. Jeg kom ned hit en uke i forkant for å trene, så har jeg kjørt dette løpet på fem dager, og nå gjelder det bare å få utstyret på plass til 1. januar. 

 

Dakar 2014

Dakar 2014 har 13 etapper gjennom Argentina, Chile og Bolivia. Årets Rally Dakar startet i Rosario i Argentina og er innom Bolivia med målgang i Valparaiso i Chile. Sykkelen går ifølge Pål Anders utrolig bra og støtdemperne er nå perfekte etter en liten ombygging. Pål Anders fikk testet sykkelen på transporten fra Buenos Aires til Rosario (160 km på humpete vei) og det kilte litt i magen etter ulykken i april. Det er mange nye og gode sykler med i året Dakar. Ny teknologi, computere og store team gjør at konkurransen stadig spisser seg til. Det er 174 ryttere med i år.

Under kartet følger Pål Anders sine resultater etter hver etappe. 
 

2. etappe - Pål Anders måtte bryte årets Dakar-rally da motoren skar seg! 

Det er med frustrasjon og fortvilelse at presseansvarlig, Håkon A Bjercke, måtte melde at Rally Dakar 2014 er over for Pål Anders Ullevålseters del allerede på dag 2 av rallyet. Motoren på Ullevålseters KTM skar seg etter rundt 290 kilometer av dagens spesialetappe på totalt 433 km mellom San Luis og San Rafael.

Hvorfor den skar seg er helt uvisst for teamet og har ikke noe med oljemangel å gjøre, hvilket ofte er årsaken. Pål Anders nevner på telefon at han ble liggende i en sky av sand i hele 180 kilometer bak 3 ATW´er uten å komme forbi, men klarer ikke helt å summe seg og konkludere. Han er naturligvis svært, svært skuffet... Pål Anders formidler at han ikke er skadet på noen måte og at sykkelen rett og slett bare stoppet.

Det hele har vært en surrealistisk situasjon. Etter at sykkelen stoppet, ble en noe forvirret Pål Anders møtt av 5 menn som etter hans sigende, så noe tvilsomme ut. De skal ha sagt at de skulle hjelpe ham å frakte den ødelagte sykkelen tilbake til depoet. Sykkelen er spekket med meget verdifult utstyr, så Pål Anders var derfor noe tvilende til om han skulle forlate den. Den ene av mennenes bror dukket så opp i en bil og tilbød Pål Anders å sitte på den siste biten til depoet, mens de andre gutta skulle ta med sykkelen. Etter 20 minutter får imidlertid mannen Pål Anders sitter på med en telefon fra en av de andre mennene som ble igjen med sykkelen og forteller at broren hans har skutt seg og er død... Dette forteller Pål Anders meg, men han skjønner like lite av det hele som jeg gjør!?!... Sjåfføren velger så å slippe av Pål Anders som får sitte på videre med noen andre, mens sjåfføren snur for å snakke med politi og muligens returnere til der den døde broren, de 4 resterende mennene og sykkelen til Pål Anders ligger. Om vår mann noen gang får se sykkelen igjen er uvisst...

Så... en merkelig dag som altså avslutter Dakar 2014 for Pål Anders sin del. Forhåpentligvis blir det retur i 2015, men i mellomtiden blir fokus nå rettet mot andre løp og familie. Pål Anders er svært skuffet, men sier samtidig at "sånn er racing".

Pål Anders blir for øvrig værende igjen i Sør Amerika de neste dagene for å møte sponsorer som har tatt seg turen over, samt for å støtte Francisco Arredondo og resten av Team Ullevålseter.

 

1. etappe - Rolig start og inn på 43. plass.

Spanske Joan Barreda Bort vant dagens åpningstappe (spesialen) i Rally Dakar på tiden 2(t):25(m):31(s) - 37 sekunder foran landsmannen Marc Coma og 1 minutt og 40 sekunder foran Cyril Despres fra Frankrike. Pål Anders Ullevålseter var et stykke bak de beste på den 180 km lange spesialen fra Rosario til San Luis i Argentina. Ullevålseter kom til slutt i mål til 43. plass på tiden 2:45:47, 20 minutter og 16 sekunder bak Barreda Bort. 
 

 

Pål Anders fikk 4. plass sammenlagt i Abu Dhabi Desert Challenge 2013

Pål Anders ble nummer 5 på den 266 kilometer lange 5. og siste etappen. Han fikk pallplass (3. plass) i 4. etappe og ellers 4. plasser. Til slutt ble det 4.plass sammenlagt i rallyet. Sammenlagt vant Marc Coma fra Spania for 5. året på rad. Ullevålseter endte 00:17:12 bak på en 4.-plass. En liten kuriositet: Sam Sunderland som ledet sammenlagt frem til i går, kjørte på feil side av målflagget på onsdagens etappe og fikk 10 minutters tidsstraff for dette. Hadde han kjørt riktig, hadde han slått Coma i sammendraget og vunnet.

-  På 5. etappe gikk det skikkelig fort. På noen av strekkene, med litt hardere underlag, var vi oppe i 180 km/t i cruising speed. Jeg føler egentlig at jeg har kjørt ganske bra gjennom hele rallyet og at både utstyr og fysikk har fungert. Og en 4. plass er heller ikke til å klage over. Dette er første VM-runden denne sesongen og har vært en fin oppladning for videre progresjon. Neste VM-løp for meg nå blir i Qatar 23.-26. april, sier Pål Anders.2013


Endte på 16. plass i Dakar 2013


Foto: Marian Chytka / MCH Photo

I Dakar 2013 fulgte vi Pål Anders i 14 etapper gjennom Chile og Argentina. Årets Rally Dakar startet i Lima i Peru og gikk via Argentina til Santiago i Chile. Etter åtte tusen kilometer ble det målgang 19. februar. Før løpet sa Pål Anders: 
– Jeg er veldig glad i å kjøre i sand. Det pleier å fungere ganske bra og nå begynner vi med sand. Det kan være en fordel. Det er en fartsetappe som starter på 3500 meter over havet, og et par timer etterpå så går vi i mål på 4000 meter. Den er drøy. Det er iskaldt der, så det er nok den største utfordringen. Men jeg er jo fra Norge, så jeg bør takle dette med temperaturer, sier Pål Anders.

Under kartet følger Pål Anders sine resultater etter hver etappe. Hans egen side er dakar.no

 

Endte på  16. plass  i årets Dakar -
og kjørte inn på 19. plass i finaleetappen


Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders nummer 19 på dagens 14. og siste etappe av Dakar Rally. Nordmannen ble til slutt nummer 16 sammenlagt. 
Spesialetappen på 346 kilometer hadde start i La Serena og målgang i Santiago.
Vinneren av dagens etappe ble Ruben Faria fra Portugal på tiden 1:43:06 og han slo nordmannen med 6 minutter og 42 sekunder. Ullevålseter endte til slutt opp som nummer 16 i sammendraget – 3:00:56 bak sammenlagtvinner Cyril Despres fra Frankrike som vant på totaltiden 43 timer, 24 minutter og 22 sekunder.
Pål Anders oppsummerer slik:
- Vanligvis pleier sisteetappen og være ganske lett, men dét var den ikke i dag. Det var beintøft om plassene og støvet stod fra start til mål – for alle. Føler at jeg kjørte ganske bra i dag, utenom at jeg tryna rett før mål inn i et tornekratt.  Ikke helt den avslutningen jeg hadde håpet på og det kostet meg rundt 15 sekunder – uten at dét hadde noen betydning verken på etappen eller sammenlagt.

 - Ellers har årets Dakar Rally har vært tøffere for min del enn tidligere. Sett bort i fra noen småulykker som jeg tapte tid på, har jeg fått tøffere konkurranse enn ventet fra en del hittil ukjente ryttere. Disse er bedre på enduro og motocross enn meg, dvs mer kuppert terreng, mindre sand og åpne landskap. I utgangspunktet skulle man tro at disse kom  til kort i forhold til navigeringen, hvilket jeg vanligvis er god på, men det har vært mindre navigeringsutfordringer i år og de har derfor fått angripe etappene mer eller mindre som de har villet. Jeg kommer derfor til å legge om litt på treningen og de øvrige forberedelsene foran Dakar 2014.

- Til slutt vil jeg si at selv om jeg ikke nådde så høyt som jeg hadde ambisjoner om, er det ganske deilig å fullføre Dakar for 10. gang. Jeg gleder meg til å komme hjem og er ikke så skuffet over at jeg er utenfor topp 10 for første gang i karrieren. Dette er stort å være med på og jeg synes det føles godt å ha fullført nok en gang

13. etappe - 12. plass og 16. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 12 på dagens 13. etappe av Dakar Rally, og klatret til 16. plass i sammendraget. 
Spesialetappen på 441 kilometer hadde start i Copiapo og målgang i La Serena.
Vinneren av dagens etappe ble Francisco Lopez Contardo fra Chile på tiden 03:44:54 og han slo nordmannen med 12 minutter og 38 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 16. plass i sammendraget - 2:58:12 bak sammenlagtleder Cyril Despres fra Frankrike.
På grunn av en lang transporetappe etter målgang, har jeg ikke fått snakket med Pål Anders.


12. etappe - 15. plass og opp til  17. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 15 på dagens 12. etappe av Dakar Rally, og klatret til 17. plass i sammendraget. 
Spesialetappen på 319 kilometer hadde start i Fiambala og målgang i Copiapo.
Vinneren av dagens etappe ble Frans Verhoeven fra Nederland på tiden 03:49:15 og han slo nordmannen med 9 minutter og 43 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 17. plass i sammendraget - 02:50:59 bak sammenlagtleder Cyril Despres fra Frankrike.
Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:
- I dag var det litt mer mitt terreng. I tillegg, har jeg skiftet fjærene på sykkelen som faktisk hjalp veldig i dag. Landskapet og veiene var litt mer åpne og det var sand som etter hvert har blitt favorittunderlaget mitt. Ikke veldig mye å si ellers annet en at det var en ganske spesiell opplevelse å starte dagen i dag ved å kjøre over Andesfjellene på 4800 moh i bitende kulde og sette seg ned å slappe av nå i 35 plussgrader. Det er ikke bare kjøringen som er ekstrem, men forholdene og klimaforandringene underveis også.


11. etappe - 27. plass og er på 20. plass sammenlagt

 

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 27 på dagens 11. etappe av Dakar Rally, og falt til 20. plass i sammendraget. 
Spesialetappen på 220 kilometer hadde start i La Rioja og målgang i Fiambala.
Vinneren av dagens etappe ble Kurt Caselli fra USA på tiden 02:55:01 og han slo nordmannen med 47 minutter og 4 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 20. plass i sammendraget - 02:50:31 bak sammenlagtleder Cyril Despres fra Frankrike.
Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:
- Nok en tung dag (begynner å bli lei av å si dét, men det er dessverre sant) og egentlig ikke så mye annet å si om verken kjøring eller utstyr. Sliter med å starte så langt bak som jeg gjør fordi det støver sånn. Får sand og støv i ansiktet hele veien og det er nesten umulig å avansere forbi de som ligger foran. Jo tidligere man starter nå, jo lettere er det å holde plassen.
Hadde forøvrig en situasjon i dag der en rytter med startnummer 102 (?), crashet rett foran meg. Jeg senket tempoet for å se hvordan det gikk med ham, men han ble liggende. Jeg snudde for å hjelpe og da jeg kom bort så jeg at benet hans hadde brukket tvert og han var fullstenidg i sjokk. Vi har en såkalt "rød knapp" som hver av motorsyklistene kan trykke på dersom man trenger helikopterassistanse, så jeg hjalp ham med å trykke på denne for å få hjelp. Flere andre bare kjørte forbi uten å bry seg i det hele tatt, så det er ganske rått og brutalt også på menneskelig plan her noen ganger. Jeg håper jeg får igjen tidstapet jeg tok for denne episoden, men dét er altså ikke viktigst.

 

10. etappe - 29. plass og falt til 21. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
 Pål Anders Ullevålseter ble nummer 29 på dagens 10. etappe av Dakar Rally, og falt til 21. plass i sammendraget. 
Spesialetappen på 357 kilometer (kun 37 km transport i dag) hadde start i Cordoba og målgang i La Rijoa.
Vinneren av dagens etappe ble Joan Barreda Bort fra Spania på tiden 04:43:14: og han slo nordmannen med 30 minutter og 32 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 21. plass i sammendraget - 02:09:51 bak sammenlagtleder Cyril Despres fra Frankrike.
På grunn av geografien og at han fremdeles er ute på transportetappe, er Pål Anders dessverre ikke tilgjengelig for kommentar i kveld.
 

9. etappe - 36. plass og opp til 19. plass sammenlagt
 

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 36 på dagens 9. etappe av Dakar Rally, og klatret til 19. plass i sammendraget. 
Spesialetappen på 593 kilometer (!) hadde start i San Miguel, Tucuman og målgang i Cordoba.
Vinneren av dagens etappe ble Cyril Despres fra Frankrike på tiden 05:41:36 og han slo nordmannen med 52 minutter og 13 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 19. plass i sammendraget - 01:45:57 bak sammenlagtleder Ruben Faria fra Portugal.
En frustrert Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:
- 810 beintøffe kilometer til sammen i dag med mye støv og altfor mange som kjører fortere enn meg. Det er veldig frustrerende, fordi jeg føler at jeg gjør alt jeg kan akkurat nå for å kjøre fort, men det er tydeligvis ikke raskt nok. Byttet motor i går og har pådratt meg en 15 minutters tidsstraff, men det er ikke mye unnskyldning i dét. Jeg vet at en del ryttere har brutt en del regler underveis i dag og kommer til å få tidsstraffer, men ikke nøyaktig hvem eller hvor mye. Det får vi først svaret på i morgen. Tidligere sammenlagtleder David Casteau er eksempelvis en av dem jeg vet om som har gått på en smell og fått 3 timers straff for å kjøre for fort i et område som var fartsregulert. Han er dermed ute av dansen på et blunk… Jeg satser på ny dag i morgen og med litt mer positivitet.

8. etappe - 86. plass og 20. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 86 på dagens 8. etappe av Dakar Rally, og falt til 20. plass i sammendraget. 
Spesialetappen, som ble kortet ned pga kraftig regnvær, hadde start i Salta og målgang i San Miguel, Tucuman.
Vinneren av dagens etappe ble Joan Barreda Bort fra Spania på tiden 02:07:26 og han slo nordmannen med 40 minutter og 38 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 20. plass i sammendraget - 01:12:47 bak sammenlagtleder David Casteu fra Frankrike.
Kommer tilbake med mer når jeg har snakket med Pål Anders som er i gang med 22 mil med transportetappe… det ryktes at veldig mange har feilnavigert fullstendig i dag og at Pål Anders var en av dem…
-
I morgen er det for øvrig hviledag i Rally Dakar.

7. etappe - 17. plass og 19. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders ble nummer 17 på dagens 7. etappe av Dakar Rally, og klatret til 19. plass i sammendraget.  Spesialetappen, som var andre del av en todagers etappe uten utstyrsassistanse, strakk seg over 218 kilometer med start i Calama og målgang Salta. Vinneren av dagens etappeble Kurt Caselli fra USA på tiden 01:51:31 og han slo nordmannen med 7 minutter og 4 sekunder. Nordmannen slo imidlertid forhåndsfavoritten Cyril Despres med 6 minutter på en ellers ganske jevn tidsmessig etappe. Ullevålseter ligger nå på 19. plass i sammendraget - 00:52:59 bak sammenlagtleder Olivier Pain fra Frankrike.

Alle deltakerne er nå innlosjert i en gymsal uten mekanikere og med begrenset tilgang til respektive sykler. Det viser seg at maratonetappen uten utstyrsassistanse startet i dag og fullføres i morgen hvilket både Pål Anders og jeg har misforstått. Og det er tydeligvis flere… Cyril Despres har i dag mistet 5. giret sitt og må kjøre med begrenset fart i hele morgen. Det er et kjempehandicap ettersom etappen er på over 40 mil. Flere andre har også store problemer med utstyret sitt og kan komme til å straffes for dette i morgen. Pål Anders har det bra. Han har vært ute og sjekket sykkelen nå og alt virker bra.

Dagens etappe er Pål Anders egentlig fornøyd med rent tidsmessig. Dog var det tøft. Blant annet var de oppe på nesten 5000 (!) moh og da slurer forgassern litt for å si det mildt.

Det går også rykter om at en fransk rytter har crashet i en politibil i dag og døde etter skadene han pådro seg. Dog har verken Pål Anders eller jeg mulighet til å verifisere ryktene – vi har bare hørt de.

6. etappe - 21. plass og opp til 20. plass sammenlagt

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter
Pål Anders Ullevålseter ble nummer 21 på dagens 6. etappe av Dakar Rally, og klatret til 20. plass i sammendraget. 
Spesialetappen, som er første del av en todagers etappe uten utstyrsassistanse, strakk seg over 438 kilometer med start i Arica og målgang Calama.
 Vinneren av dagens etappe ble Francisco Lopez Contardo fra Chile på tiden 03:36:21 og han slo nordmannen med 18 minutter og 48 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 20. plass i sammendraget - 00:47:18 bak sammenlagt leder Olivier Pain fra Frankrike – ca 45 min. bak  storfavoritt Cyril Despres på 2. plass.

Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:
- Jeg har egentlig en god følelse og føler ikke at alt har gått tapt selv om jeg ligger drøye tre kvarter bak. Despres er og blir storfavoritt, men det er mange mellom ham og jeg som jeg skal slå etter hvert. Dagen i dag har vært helt grei. Lang og tung etappe, men jeg ligger på 95% risiko og kan egentlig ikke gjøre så mye mer så lenge teten gjør som de skal. Jeg taper heller ikke veldig mye i forhold til distanse og forhold, men jeg er nok av dem som misliker forholdene mest akkuart nå. Grus og stein er ikke min greie, og jeg gleder meg til sanden kommer tilbake.
Starten på Dakar i år var over all forventning, nå er jeg der jeg forventet å være på nåværende tidspunkt. Fremover skal jeg avansere – er ikke langt fra den opprinnelige planen og resultatet i forhold til tids-/etappebudsjettet.

 

5. etappe - 45. plass og mange uhell

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter

Anders Ullevålseter ble nummer 45 på dagens 5. etappe av Dakar Rally, og falt til 22. plass i sammendraget.
 
Spesialetappen strakk seg over 274 kilometer med start i Arequipa og målgang Arica.
 
Vinneren av dagens etappe ble David Casteu fra Frankrike på tiden 01:39:42 og han slo nordmannen med 22 minutter og 18 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 22. plass i sammendraget - 00:36:03 bak sammenlagtleder Olivier Pain fra Frankrike.

Han sier han først satt fast i en steinrøys oppover et fjell. Og å få løs sykkelen på over 2000 moh, har krevd en del krefter av ham. Da han til slutt fikk sykkelen løs og kom seg over fjellet, gikk han senere i bakken etter å ha truffet en sandbanke litt forkjært. En sykkel som kom bak ham i full fart klarte så å smelle bakhjulet sitt inn i "tårnet" (på rattet med navigansjonsinstrumenter etc) på sykkelen til Pål Anders, slik at alle instrumentene ble smadret. Ikke bare tok disse episodene tid, de kostet krefter og ikke minst store skader på sykkelen.
 
Forhåpentligvis får teamet der borte fikset sykkelen i kveld og Pål Anders får litt hvile. I morgen bærer det i gang igjen ved 04-tiden lokaltid og da skal deltakerne gjennom en to-dagers maraton etappe der man ikke kan benytte seg av assistanse fra team-bilene. Det vil si at hvis noe går galt med sykkel eller utstyr, er man ute av årets Dakar. Pål Anders ser imidlertid på denne maraton-etappen som sin mulighet til å komme tilbake i toppen. Hans erfaring og utholdenhet gir ham vel også grunn til dette. Husk det er "bare" 36 minutter opp til tet og veldig mye kan skje de neste to dagene.


4. etappe - 25. plass, falt ned til 11. plass i sammendraget

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter

Pål Anders Ullevålseter ble nummer 25 på dagens 4. etappe av Dakar Rally, og falt ned til en til 11. plass i sammendraget.

Spesialetappen strakk seg over hele 429 kilometer med start i Nazca og målgang i Areqipa.

Vinneren av dagens etappe ble Joan Barreda Bort fra Spania på tiden 03:41:09 og han slo nordmannen med 24 minutter og 21 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 11. plass i sammendraget - 00:14:54 bak sammenlagt leder Olivier Pain fra Frankrike.

 

 

3. etappe - 11. plass, men 3. plass sammenlagt

 

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter

Pål Anders  ble nummer 11 på dagens 3. etappe av Dakar Rally, men avanserte til 3. plass i sammendraget. Spesialetappen strakk seg over 243 kilometer med start i Pisco Peru, og målgang i Nazca. Ruten gikk hovedsaklig gjennom sand. Vinneren av dagens etappe ble igjen Francisco Lopez Contardo fra Chile på tiden 02:26:35 og han slo nordmannen med 8 minutter og 30 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 3. plass i sammendraget - 00:04:59 bak sammenlagtleder Cyril Despres fra Frankrike.


Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:

- Det holdt på å gå skikkelig galt i dag. Først ca. midtveis på etappen, var det gravd et firkantet hull, 2 meter dypt midt på en grusvei der jeg kom i 150km/t. Heldigvis fikk jeg lagt meg ned i fart, og skrenset en del før jeg neeesten falt nedi. Sykkelen endte med forhjulet nedi hullet, mens bakhjulet og jeg klamret oss fast i kanten og fikk jeg dratt "oss" opp. Tapte noe på dette, men senere, ca. 300 meter før mål tapte jeg ytterligere  30-40 sekunder da motoren plutselig stoppet pga noe dårlig bensin jeg hadde fått tidligere på etappen. For å få den i gang igjen, måtte jeg bytte til reservetanken, og dette tok altså noe tid også.

Ellers trives jeg godt med å starte rundt 10. plass (man starter på plassering fra etappen dagen i forveien). Da har man en del spor å forholde seg til og det blir ikke så "flat sikt" i sanden.

Har ikke knallgod følelse på etappen i dag, men strategien om å være tålmodig i starten fungerer og jeg er veldig fornøyd med å ligge 3. i sammendraget.


2. etappe - 10. plass

Foto: Maindru Photo/Team Ullevålseter

Spesialetappen strakk seg 242 kilometer med både start og målgang i Pisco, Peru.

Vinneren av dagens etappe ble Joan Barreda Bort fra Spania på tiden 03:24:11 som slo nordmannen med 9 minutter og 42 sekunder. Ullevålseter ligger nå på 8. plass i sammendraget - 09:27 bak sammenlagtleder Barreda Bort.

Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:

-Nok en god dag for min del -  i det hele tatt en god start på Dakar 2013. Men Barreda Bort (etappevinner) kjørte forbi meg i en kjempefart og han følte jeg det var lite å gjøre med i dag. Jeg kjørte for meg selv i hele dag, hvilket jeg vanligvis ikke liker. Det er ofte best å slå følge med noen gjennom sanddynene som kvalitetssikring på navigering og tempo, men jeg synes det fungerte bra i dag å velge mitt eget tempo og rute. Og underlaget passer meg meget bra nå. Det beste jeg vet er å kjøre i sanden og det er det mye av nå.

 

1. etappe - 9. plass

Foto: Marian Chytka/MCH Photo

Spesialetappen strakk seg kun 13 kilometer fra Lima til Pisco. Tidsdifferansene talte derfor 5 ganger så mye som normalt. Mao: 1 minutt bak vinneren = 5 minutter bak vinneren i sammendraget.

Vinneren av dagens etappe ble hjemmefavoritten Francisco Lopez fra Chile som slo vår mann med 26 sekunder. Dette blir ganget opp med 5 og Ullevålseter ligger nå 2:10 bak sammenlagt

Pål Anders har følgende å si om dagens etappe:

- Er kjempefornøyd med åpningsetappen, jeg har vel aldri hengt så godt med i starten av Dakar, så dette er bra. 2:10 bak er ingenting på nåværende tidspunkt. Sykkelen går bedre enn noensinne så her blir det bare å henge med nå de neste dagene, før jeg etterhvert øker risikoen noe for å avansere.

Siste etappe vant Pål Anders! 6. plass sammenlagt.

 


Pål Anders Ullevålseter ble til slutt nummer 6 sammenlagt i Dakar 2012, men VANT siste etappe i ettermiddag norsk tid.
Dagens etappe strakk seg over totalt 283 kilometer (29 km fartsetappe) fra Pisco til Lima i Peru.

Ullevålseter hadde tiden 22 minutter og 26 sekunder og var 1 minutt og 8 sekunder foran Marc Coma fra Spania. Ullevålseter beholdt dermed 6. plassen i sammendraget og endte 2 timer, 11 minutter og 56 sekunder bak sammenlagtvinner Cyril Despres totalt.

-Fantastisk følelse og avslutte med seier. Er også fornøyd med at jeg beholdt 6. plassen når alt kommer til alt. Fremdeles litt bitter for tidsstraffen jeg fikk på 40 minutter, men sånn er det bare. Jeg ser jo da at jeg kan kjempe mot de beste når alt klaffer. Litt uheldig med skaden jeg pådro meg for to dager siden også, men i dag føler jeg at jeg viste at jeg kan "være i sonen" når det gjelder og denne seieren smakte skikkelig godt.
13. etappe - 6. plass

Pål Anders Ullevålseter kom i mål som nummer 6 på 13. etappe.
Dagens etappe strakk seg over totalt 375 kilometer (275 km fartsetappe) fra Nasca til Pisco i Peru.

Ullevålseter var 5 minutter og 55 sekunder bak vinneren av etappen, Helder Rodrigues fra Portugal. Sistnevnte kom i mål på tiden 03:21:16 på spesialetappen. Ullevålseter avanserte også til 6. plass i sammendraget og er 2 timer, 15 minutter og 47 sekunder bak ledende Cyril Despres totalt.

Ullevålseter er bare 25 sekunder foran Gerard Farres Guell fra Spania som er på 7. plass. Det er derfor svært spennende  om han klarer å holde spanjolen bak seg under sisteetappen i morgen.

-Jeg er kjempeglad for at jeg i det hele tatt klarte å kjøre i dag etter gårsdagens muskelrift. Det var veldig rett frem i dag i åpent ørkenlandskap og derfor slet jeg ikke så mye med smerter som jeg hadde gjort dersom det var krappe svinger og mange humper underveis.

-Det var ett sted der alle kjørte feil hvor jeg nesten tok den rette veien, men dessverre var jeg for preget av min skade til at jeg torde å gjøre noe annerledes i dag. Hadde jeg fulgt magefølelsen kunne jeg tatt igjen opp til 2 minutter på de andre. Uansett, utrolig viktig for meg å holde på 6. plassen i morgen. Det er bare 25 sekunder ned til 7. plass så jeg må holde tunga rett i munnen på de tre milene på den relativt enkle sisteetappen.
12. etappe - 11. plass


Pål Anders Ullevålseter kom i mål som nummer 11 på 12. etappe.
Dagens etappe strakk seg over totalt 504 kilometer (245 km fartsetappe) fra Arequipa til Nasca i Peru.

Ullevålseter var 10 minutter og 30 sekunder bak vinneren av etappen, Marc Coma fra Spania som også overtok ledelsen i sammendraget foran erkefienden Cyril Despres igjen i dag. Coma kom i mål på tiden 02:24:38 på spesialetappen. Ullevålseter ligger på 7. plass i sammendraget og er 2 timer, 12 minutter og 14 sekunder bak Coma totalt.

Pål Anders ligger nå på sykestua i målområdet i Nasca. Ca. en mil ut i løpet satt han fast i en sanddyne og for å få sykkelen ut av sanden, måtte han løfte den. Plutselig skal han ha kjent at noe ble revet av i brystet. Dette viste seg senere å være en muskel som røyk tvert av. Dagen har derfor vært svært preget av smerter for Pål Anders. Selv de minste dumper har skapt smerter og han har ikke kunnet vri overkroppen i det hele tatt. Han har også hatt så vondt at han ikke har fått drukket nok og er ved målgang svært dehydrert. På vei til sykestua, et par minutter etter målgang, besvimte han mens han latet vannet. Han våknet så inne i en seng på sykestua der han er under kontroll og observasjon akkurat nå. Det er usikkert om han er klar til start i morgen, men han håper å fullføre rallyet. Akkurat nå er han svært fornøyd hvis han klarer å holde på 7. plassen han ligger på i sammendraget.

11. etappe - 8. plass


 

 

Pål Anders Ullevålseter kom i mål som nummer 8 (delt m/Helder Rodrigues, PRT) på 11. etappe.
Dagens etappe strakk seg over totalt 705 kilometer (171 km fartsetappe) fra Arica i Chile til Arequipa i Peru.

Ullevålseter var 7 minutter og 44 sekunder bak vinneren av etappen, Cyril Despres fra Frankrike, som kom i mål på tiden 04:03:37 på spesialetappen. Han er nå på 7. plassen i sammendraget og er 2 timer, 4 minutter og 6 sekunder bak sammenlagtleder Despres totalt.

Grunnet manglende forbindelse til Pål Anders på torsdagen- og fredagens maraton-etapper har vi ingen sitater å tilby.
10. etappe - 7. plass

 

Pål Anders kom i mål som nummer 7 på 10. etappe av Rally Dakar 2012 i kveld norsk tid.
Dagens etappe strakk seg over totalt 694 kilometer (377 km fartsetappe) fra Iquique til Arica i Chile.

Ullevålseter var 10 minutter og 34 sekunder bak vinneren av etappen, Joan Barreda Bort fra Spania, som kom i

Copyright 2020
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS